Subiecte

Criza cubaneză (rachetelor)

Criza rachetelor - context

vezi clipul

Cronologie

14-18 octombrie 1962

 1. CIA a analizat imaginile de pe U-2, care a anunțat Departamentul de Stat, care l-a anunțat pe responsabilul Securității Naționale McGeorge Bundy pe 15 octombrie;
 2. Bundy l-a informat pe președintele Kennedy pe 16 ocombrie;
 3. Kennedy a convocat un grup de consilieri, inclusiv pe membrii Consiliului Securității Naționale (mai târziu EXCOMM = Comitetul Executiv al Consiliului Securității Naționale) pentru discuta opțiunile:
  • presiuni diplomatice;
  • atitudine pasivă;
  • trimiterea unui avertisment;
  • blocadă navală;
  • lovituri aeriene;
  • invadarea Cubei.

19 octombrie 1962

22 octombrie 1962

24 octombrie 1962

25 octombrie 1962

26 octombrie 1962

27 octombrie 1962

28 octombrie 1962

Descriere

Cuba a fost colonie spaniolă între 1494 - 1899. SUA a lupta pentru independeța Cubei în războiul americano-spaniol. Dar deși Cuba era independentă, SUA deținea dreptul de a interveni militar și multe din terenurile și afacerile erau deținute de americani. Ca și cea mai mare parte a Americii Latine, Cuba se afla în sfera de influență a SUA și dependentă economic de ele. Mulți cubanezi (și mulți americani din America Latină) erau profund nemulțumuți. Între 1952-1959, conducătorul Cubei a fost un dictator, Batista. SUA îl acceptau deoarece le permitea afacerile și multor oameni bogați să dețină plantații de zahăr, ferme de animale, mine și alte utilități în Cuba. Batista sprijinea o elită bogată cubaneză, în timp ce oamenii obișnuiți erau foarte săraci. În 1959, un tânăr revoluționar, Fidel Castro, a răsturnat guvernul Batista. Castro credea în socialism și dorea egalitatea și o viață mai bună pentru săracii din Cuba. Nu era de acord cu interesele americane în Cuba. Un slogan foarte popular era: ”Cubanezii da, yankeii nu”.

SUA s-au opus lui Castro de la început, chiar înainte ca el să primească ajutor de la URSS. CIA a început să antreneze exilați cubanezi pentru a invada Cuba, în speranța că populația se va revolta și-l va înlătura pe Castro și se va instaura un guvern favorabil SUA. Când Castro a stabilit relații diplomatice cu URSS în mai 1960, SUA au impus embargoul (o lege care interzicea importul de produse) asupra zahărului cubanez. URSS a reacționat cumpărând zahărul cubanez. În aprilie 1961, forțe ale exilaților cubanezi, susținute în secret de SUA, au debarcat în Golful Porcilor din Cuba. A fost un dezastru, trupele cubaneze masacrându-i pe exilați. Castro a prezentat rolul SUA în invazie, astfel încât oamenii obișnuiți din Cuba l-au susținut și mai mult pe Castro. După invazia din Golful Porcilor, CIA a organizat o serie de asasinate a lui Castro, toate eșuate.

În anul următor premierul sovietic Nikita Hrusciov și liderul cubanez, Fidel Castro, au încheiat în secret un aranjament pentru a plasa rachete nucleare sovietice în Cuba. În acel timp, rachetele nu puteau zbura mai mult de 2414 km. Având o bază de rachete în Cuba, URSS aveau posibilitatea de a bombarda SUA, aflată la 145 de km. În octombrie 1962 un avion de spionaj american, U-2, a fotografiat baza pregătită în vestul Cubei. A fost începutul crizei rachetelor cubaneze.

Întrebări
 1. Care erau relațiile dintre Cuba și URSS înainte de revoluția din 1959?
 2. De ce s-a opus Fidel Castro Statelor Unite?
 3. Ce afaceri a naționalizat Castro?
 4. De ce s-a opus SUA lui Castro?
 5. Folosind harta "Cele trei lumi" explicați de ce era Cuba importantă pentru SUA și URSS.

Analize: