La jumătatea secolului al XX-lea a avut loc un mare război mondial care a lăsat Europa în paragină. În timpul războiului, marile puteri aliate, SUA, Marea Britanie și URSS, s-au întâlnit de trei ori. La ultima dintre ele, între Truman și Stalin au apărut neînțelegeri. Unul dintre ei voia să-și impună dominația nu numai în Europa, ci în întreaga lume. Voi trebuie să decideți care dintre cei doi dorea acest lucru.

Trebuie să găsiți indiciile pentru a trece mai departe.

Primul indiciu. Cum se numea regimul politic impus de Hitler: comunism, nazism, fascism?

Indiciul doi.

Completează formularele cu unul din fragmentele următoare: violarea înțelegerii de la Yalta; obiectiv financiar; alegerea nu este una liberă; voința unei minorități; să sprijinim popoarele libere.

Argument care arată că Truman este nevinovat:
Argument care-l indică vinovat pe Truman:
Validează


Exercițiul 2. Bifați argumentele care indică vinovăția lui Truman.

un război
imperialism economic american
împărțirea lumii în două
diplomația dolarului
baze militare


Care afirmație este adevărată și care este falsă?

Ungaria considera că este un stat ocupat de URSS.Adevărat: Fals:
Germania considera că SUA este un stat imperialist. Adevărat: Fals:
Grecia a cerut sprijin financiar de la URSS.Adevărat: Fals:


Argumente pentru vinovăția lui Truman:

Europa are nevoie de un substanțial ajutor adițional
guvernele care vor profita de pe urma mizeriei oamenilor se vor confrunta cu opoziția SUA
responsabilitatea dată de istorie SUA de a apăra civilizația

Argumente pentru vinovăția altcuiva:

Oricare guvern care va unelti să blocheze recuperarea altor țări nu poate aștepta ajutor din partea noastră
Politica noastră nu este îndreptată împotriva vreunei țări sau doctrine, ci împotriva foametei, sărăciei, disperării și haosului
un program care să pună economic pe picioare Europa


Pericolele pentru planul Marshall sunt reprezentante în desen prin:

un cuțit
un pistol
o trapă
o frânghie
o cărămidă
o coajă de banană
un lasou
o seceră


Argumentul folosit de sovietici pentru a acuza SUA de declanșarea războiului rece este "amestecul unor țări în afacerile altor țări".

Adevărat:    Fals:   

Argumentul de mai sus încalcă principiul:

suveranității
libertății de exprimare
pluripartidismului

Realizați un text de 150 de cuvinte. Răspunsul va fi înregistrat în baza de date și evaluat.

     

Indiciul:      

De la stânga la dreapta. Harry S. Truman. Winston Churchill. Iosif Vissarionovici Stalin

Care din cei trei lideri a declanșat războiul rece?

Mai multe popoare ale lumii au de puțină vreme regimuri totalitare, împotriva voinței lor. Guvernul Statelor Unite a făcut numeroase proteste împotriva mijloacelor coercitive și intimidării, cu violarea înțelegerii de la Yalta, folosite în Polonia, România și Bulgaria. Trebuie să declar că în alte state se desfășoară același proces.

În acest moment al istoriei lumii aproape fiecare națiune trebuie să aleagă între moduri de viață alternative. Alegerea nu este, de cele mai multe ori, una liberă. Un mod de viață se bazează pe voința majorității și pe respectul profund față de instituțiile libere, guvernare reprezentativă, alegeri libere, garantarea libertății individuale, libertatea de exprimare și a conștiinței.

Al doilea mod de viață este bazată pe voința unei minorități impusă forțat asupra majorității. Se sprijină pe teroare și opresiune, pe controlarea presei și radioului, alegeri controlate și pe suprimarea libertăților individuale.

Cred că noi trebuie să sprijinim popoarele libere pentru a-și realiza destinele în modul lor propriu. Cred că ajutorul nostru trebuie să urmărească un obiectiv fundamental economic și financiar, care este esențial pentru desfășurarea normală proceselor politice.

Truman, 12 martie 1947

Discursul domnului Truman din 12 martie a fost prezentat pe larg de presa belgiană … ca eveniment major. Susținerea presei conservatoare catolice a fost unanimă, deși temperată de frica unui război între Statele Unite ale Americii și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, care este cu un pas mai aproape.

Ziarele de toate nuanțele au exprimat opinia că imperialismul economic american umple golul lăsat de prăbușirea economică și strategică britanică. Le Soir (independent) reproduce comentariul corespondentului său din Londra că englezilor nu le pare rău să vadă cum americanii le iau locul deși doresc ca prietenia lor cu Rusia să rămână puternică. La Libre Belgique (catolic) consideră că imperialismul american nu este mai rău – fiind mai puțin respingător – decât dominația rusă în estul Europei.

Presa socialistă a fost divizată de subiect și dă semne de disconfort; în timp ce Le Peuple, admițând că o atitudine optimistă poate fi justificată, nu poate ascunde teama că „discursul brutal al domnului Truman poate determina împărțirea lumii în două blocuri”. Ziarul flamand Vooruit a condamnat acțiunea americană, considerând-o dictată de diplomația dolarului și nu din motive democratice …

Presa comunistă a condamnat discursul ca o „mișcare brutală a imperialismului american”. Grecia și Turcia, sugerează De Roode Vaan, urmează să fie transformate în baze militare americane …

Sursa 2. Reacțiile față de doctrina Truman în ziarele din Belgia, martie 1947.

UNGARIA Noi am propus întrunirea SUA, Angliei și Sovietelor pentru a examina situația politică din Ungaria, deoarece simțim că autoritățile de ocupație sovietice conspiră pentru a face imposibilă guvernarea locală și funcționarea proceselor democratice în Ungaria.

GRECIA Dorința Greciei a fost prezentată Departamentului cu o cerere formală pentru „asistență financiară și altele” necesară pentru a permite guvernului grec să cumpere proviziile de alimente și îmbrăcăminte și să permită comandamentelor militar și civil să restaureze ordinea în țară.

GERMANIA Ambasadorul Murphy este informat că noi dezaprobăm în principiu recrutarea de germani în forțele militare ale Națiunilor Unite sau ale oricărei alte puteri.

Sprijin. Estimăm următorul sprijin de urgență în străinătate la sfârșitul programului UNRRA: Austria, 148 milioane $; Grecia, 56 milioane $; Ungaria, 40 milioane $; Italia, 158 milioane $; Polonia, 128 milioane $; și Trieste (cu titlu provizoriu), 20 milioane $. Se apreciază că China ar putea avea nevoie de un ajutor de 60 milioane $, mai târziu în acest an. Se crede că un ajutor pe viitor nu va mai fi necesar cu o posibilă excepție, cea a Austriei.

Telegrame de la reprezentanții Departamentului de Stat (SUA) din Ungaria, Grecia și Germania către Washington despre ajutorul economic, martie 1947.

Adevărata problemă este că necesitățile Europei pentru viitorii trei sau patru ani pentru hrană din export sau alte produse esențiale – în principal din America – sunt așa de mari încât depășesc capacitățile ei prezente de a plăti, de aceea are nevoie de un substanțial ajutor adițional pentru a evita deteriorarea gravă a situației economice, sociale și politice.

… Este logic ca Statele Unite trebuie să facă tot ce sunt capabile pentru a asista în schimbul sănătății economice normale, fără care nu poate exista stabilitate politică și nu poate fi asigurată pacea.

Politica noastră nu este îndreptată împotriva vreunei țări sau doctrine, ci împotriva foametei, sărăciei, disperării și haosului … Oricare guvern care vrea să fie asistat în scopul recuperării va primi cooperarea deplină sunt sigur, din partea guvernului Statelor Unite ... Oricare guvern care va unelti să blocheze recuperarea altor țări nu poate aștepta ajutor din partea noastră. Mai mult, guvernele, partidele politice sau grupurile care urmăresc să perpetueze mizeria oamenilor pentru a profita politic sau în alt fel se vor confrunta cu opoziția Statelor Unite …

Nu ar fi nici eficient, nici eficace, pentru acest guvern să se angajeze unilateral în realizarea unui program care să pună economic pe picioare Europa. Aceasta este afacerea europenilor … Programul trebuie să fie unul comun, convenit de un anumit număr de țări, dacă nu chiar de toate națiunile… Pasiunea politică și prejudecata nu trebuie să facă parte. Cu grijă și cu disponibilitate din partea oamenilor noștri pentru a se confrunta cu uriașa responsabilitate pe care istoria a pus-o clar asupra țării noastre, dificultățile prezentate vor putea și trebuie să fie depășite.

George Marshall, iunie 1947

Desen britanic redând Planul Marshall, 1 ianuarie 1948

Pe valiză este scris: „Salvarea Europei și soarta capitalismului.”

Până în prezent a fost considerat de la sine înțeles că fiecare națiune putea decide care este cea mai sigură metodă pentru restaurarea și dezvoltarea economiei sale. Nici un guvern european nu intenționează să intervină în a decide dacă planul Monnet este bun sau nu pentru Franța. Aceasta este afacerea poporului francez însuși. Dar aceasta se aplică și pentru Marea Britanie, pentru Uniunea Sovietică, pentru Polonia și pentru Cehoslovacia și pentru fiecare țară europeană …

… elaborarea unui program economic care să îmbrățișeze toate țările europene – care va conduce inevitabil la amestecul unor țări în afacerile altor țări – nu poate fi acceptat ca bază pentru cooperarea pentru țările europene. Asemenea încercări sunt realizate de anumite puteri, dar ele sunt sortite eșecului și le vor submina autoritatea internațională.

Articol din revista sovietică Pravda, 29 iunie 1947.

×